уторак, 16. април 2013.

Novi talas

       New wave (novi talas) je muzički žanr nastao 1976. godine u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. U početku se ovaj naziv vezivao isključivo za pank muziku, da bi se kasnije osamostalio i označavao poseban muzički žanr, koji se temeljio na fank, disko, rege i elektronskoj muzici.
       Novi talas je u Jugoslaviju stigao 1977. godine. To bio je bunt jedne generacije, sa tekstovima koji često kritikuju društvo i stanje u zemlji. Ovaj pravac izrodio je mnoge kultne bendove. Tako su u Sloveniji nastali Pankrti, u Hrvatskoj Azra, Haustor, Prljavo Kazalište, a u Srbiji Šarlo Akrobata (koji se ubrzo raspada i nastaje prvo Katarina II, a zatim Ekatarina Velika-EKV) Električni orgazam, Idoli, Pekinška patka i drugi. Ipak, iz mnoštva poznatih grupa novog talasa, po svom uticaju na tadašnju (ali i današnju) omladinu, izdvajaju se tri grupe: zagrebačka Azra, beogradska Ekatarina Velika i sarajevsko Zabranjeno pušenje. Azra je bila poznata po politički kontroverznim stihovima, EKV je više bila usmerena na prikaze emocija, dok je Zabranjeno pušenje unelo malo humora na muzičku scenu.
       Iako je često bio kritičan prema društvenim anomalijama, new wave u Jugoslaviji nije imao velikih problema sa komunistima. Osnovana je takozvana komisija za šund, koja je većini pesama dodeljivala etiketu "šunda" što je značilo plaćanje dodatnog poreza i veću cenu ploča na tržištu.
       Kao i u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, new wave 1983. godine počinje da slabi i u Jugoslaviji. Mnogi bendovi novog talasa okreću se čistom rok zvuku, a novi žanrovi poput novog romantizma i post panka polako istiskuju novi talas sa muzičke scene.
Azra

Нема коментара:

Постави коментар